סעיף מספר 2 בחוק למניעת מפגעים קובע כי "לא יגרום אדם לרעש חזק או בלתי סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים". התקנות למניעת מפגעים קובעות מפלסי רעש מרביים המותרים בתווך בתי המגורים או הבניינים, כאשר חלונותיהם פתוחים, בהתאם למספר שעות הפעילות של מוקד הרעש בחלוקה:
- ביום (בין השעות 06:00-22:00)
- בלילה (בין השעות 22:01-05:59 למחרת)
רמות הרעש המותרות באזורי מגורים ביום הן dB(A) 50, לרעש שנמשך מעל 9 שעות, ובלילה dB(A) 40, לרעש הנמשך מעל 30 דקות. שים לב- הוראות אלה אינן חלות על רעש ממטוסים, רכבות, כלי רכב וציוד בנייה.
התקנה לא נכונה של המזגן או שימוש במזגן לא תקין עלולים לגרום לרעש חזק ומפריע, השולל מהשכנים את היכולת להנאה סבירה מרכושם עד כדי גרימת נזק כלכלי של ממש. קיימים שני סוגי מזגנים:
- מזגן חלון – הממוקם בקיר החלון החיצוני של חדר, ומכיל את כל הרכיבים ביחד (מדחס, מעבה, מסנן אוויר ומפזר האוויר). נפוץ בעיקר בדגמי מזגנים ישנים יחסית.
- מזגן מפוצל – במזגן זה יחידת העיבוי, הכוללת מעבה, מדחס ומאוורר, נמצאת מחוץ לדירה. בתוך הדירה נמצאים: מסנן האוויר ומפזר האוויר, המעביר את האוויר הממוזג למקומות הרצויים על ידי תעלות/צינורות אספקה. מבנה זה, המקובל כיום בדגמי מזגנים חדשים, מאפשר להרחיק את יחידת העיבוי, הגורם העיקרי לרעש, למקום בו לא תפריע.
- יש להתקין את המזגן במקום שבו לא ייגרם מטרד לשכנים באותו בניין או לשכנים בבניינים הסמוכים.
- יש להקפיד שהמזגן לא יהיה קרוב לחלונות החדרים שבהם נדרש שקט, ובמיוחד יש להרחיקו מחדרי שינה ומגורים בדירות שכנות.
- אפשר למקם את המזגן בקפל אנכי של המבנה, שבו אין חלונות, או ליד מרפסת שירות ושטח אחסון.
- ניתן גם להיעזר במקומות מוסתרים הקיימים בבתים – כגון פינות שקועות.
- בבנייה חדשה רצוי להתקין מסתור עבור כל המעבים שיהיו בבניין, וצריך להתחשב בעובדה שגידול במספר המזגנים מעלה את רמת הרעש. יש להבטיח שהרמה הכוללת של הרעש לא תעבור את המותר.
רמת הרעש הצפויה במרחק של מטר מהמזגן היא בטווח שבין 50 ל- 75 דציבל. ההבדלים במפלסי הרעש הם בהתאם לסוגי המזגנים ולהספקיהם. בתכנון נכון של ההתקנה אפשר להפחית את מפלס הרעש ב- 15 דציבל לכל היותר. גם לרמת התחזוקה השפעה על עוצמת הרעש. כאשר המזגן מתיישן, ניתן למזער את מפלס הרעש, לדוגמא, על ידי החלפת מנוע ושימוש בכנף משופרת. מאחר והתקנות מחמירות יותר בשעת לילה (בין 22:01 ל-05:59), הרי שאם קיימת חריגה במפלס הרעש של המזגן בשעות הלילה ואין אפשרות מתאימה להפחתת רעש המזגן, לא תותר הפעלתו בלילה.
כן. במקרה כזה השיקול המכריע הוא שיקול דעתו של בית המשפט, שכבר פסק בעבר, כי "יש ומדידות אובייקטיביות אינן משקפות תחושה סובייקטיבית של אדם". מטרת התקנות היא להקל על ההוכחה שאכן הרעש מהווה מטרד, אולם הדרך להראות שהרעש אכן מהווה מטרד לא הוגבלה רק לדרך המדידה, ומספיק שהמתלונן ישכנע את בית המשפט כי רמת הרעש חזקה ומפריעה.
מפלס הרעש המרבי לא יעלה על 85 דציבל בכל מקום של ישיבת הקהל (במקומות הישיבה של הנוכחים בתוך האולם). לידיעתכם, רעש מחריש אוזניים של מוזיקה בתוך אולמות וגני אירועים, יכול לגרום לנזקים בריאותיים, לרבות נזק בלתי הפיך לשמיעה.
מפלס רעש בלתי סביר מדרכים הוא רעש שעולה על dB(A) 64כאשר ההתייחסות היא לרעש הנמדד מחוץ לבנין בשעה שהרעש הוא גבוה ביותר. כאשר רעש הרקע גבוה, או כאשר מדובר על כבישים שתוכננו ובוצעו לפני 1995, מפלס רעש בלתי סביר הוא רעש שמעל dB(A) 67.
במקרים כאלה, יש לפנות לאגף למניעת רעש במשרד להגנת הסביבה. כמו כן גלית איכות הסביבה עורכת בדיקות רעש ומציעה פתרונות לצמצום הרעש.
רוצה לדעת יותר? לא מצאת את התשובה לשאלתך?