שימו לב!
דף זה מכיל מידע בדבר קרינה אלקטרומגנטית הנפלטת ממכשירי חשמל בלבד ולא על שאר סוגי הקרינה.
למידע נוסף על קרינת רדיו (סלולאר, רשת אל-חוטית ועוד) , למידע על קרינה רדיואקטיבית מגז ראדון .
מעטים יודעים זאת, אך מכשירי החשמל שסביבנו פולטים קרינה אלקטרומגנטיית באופן רציף, גם כאשר הם כבויים.
הקרינה מורכבת משילוב של 2 שדות:
- שדה חשמלי (אלקטרוני).
- שדה מגנטי.
מכאן המונח קרינה אלקטרומגנטית. רבים נוהגים להתייחס למושג קרינה אלקטרומגנטית כמקשה אחת, אך היא מורכבת מ 2 שדות שונים ובהחלט יתכן כי אדם יהיה חשוף רק לשדה החשמלי ולא למגנטי.
הבחנה זאת יוצרת בלבול אצל אנשים רבים אשר מנסים להבין מהי סוג הקרינה אליה הם נחשפים בבתים, ביה"ס, משרדים וכו'. אנו מקווים כי המידע בעמוד זה יעזור לכם להבחין בין בדיקות קרינה השונות.
שדה חשמלי:
השדה החשמלי, הוא המרכיב הראשון של הגל האלקטרומגנטי, נובע מעצם קיומו של של הפרש בין 2 מתחים חשמליים (מה שמכונה גם וולטאז'), מכוון שקיומו של מתח חשמלי אינו תלוי בקיומו של זרם חשמלי השדה החשמלי מופק ע"י כל מכשיר חשמלי אשר מחובר למקור כח גם אם הוא כבוי. בנוסף הפרש המתחים אשר מייצר את השדה החשמלי תמיד ימצא בכבלים החשמליים אשר בתוך הקירות ובין השקע לבין המכשיר החשמלי.
שדה מגנטי:
השדה המגנטי, הוא המרכיב השני של גל אלקטרומגנטי שנוצר כאשר ישנו זרם של מטען חשמלי, ככל שהזרם החשמלי חזק יותר כך גדלה עוצמת השדה המגנטי.
שדה אלקטרומגנטי – וזרם החשמל בישראל (זרם חליפין):
החשמל אותו אנו מקבלים מחברת החשמל נע בתצורה של זרם חליפין, כלומר הוא משנה את כיוונו מספר פעמים בשנייה (בישראל מדובר ב-50 פעמים בשנייה, כלומר 50Hz) שינוי הכיוון מייצר זרם חשמלי קבוע בכבלים החשמליים שמקיפים אותנו. וכפי שראינו קודם זרם זה מייצר שדה מגנטי אשר משלים את השדה החשמלי ליצירת השדה האלקטרומגנטי.
כלומר, כל כבל חשמלי ומכשיר חשמלי בישראל פולט קרינה אלקטרומגנטית באופן קבוע.
רמות קרינה:
ארגון הבריאות העולמי (WHO) מגדיר חשיפה לשדה חשמלי ולקרינה אלקטרומגנטית כגורם מסרטן וקבע רף מקסימלי של 2 מיליגאוס (יחידות למדידת עוצמת השדה החשמלי). – קישור למקור (אנגלית)
יחד עם זאת מכשירים רבים, בעיקר כאלו אשר מופעלים בעזרת מנועים חשמליים (מדחסים של מקררים ומזגנים, מיטות מתכוונות, תריסים חשמליים) גורמים להווצרות שדות מגנטים חזקים בעוצמה של עשרות מיליגאוסים – רמה זהה לזאת הנפלטת משנאי מתח גבוה.
חשוב גם לקחת בחשבון את משך החשיפה לשדה, חשיפה קצרת מועד ככל הנראה לא תגרום לפגיעה ממשית מסיבות סטטיסטיות, אך חשיפה ממושכת של מספר שעות ביום יכולה להצטבר במהלך השנים ולגרום לנזק ממשי לאדם.
אם דרוש לכם מידע נוסף או שיש לכם השגות בנושא, אנחנו ב"גלית החברה לאיכות הסביבה בע"מ" מעסיקים מומחים ומדענים שיוכלו לייעץ ולהסביר בכל נושאי הקרינה ונשמח לעזור לכם לוודא את תקינות רמות הקרינה בבית ו/או במשרד בעזרת בדיקות קרינה וציע פתרונות למיגון קרינה כגון מיגון קרינה מארונות חשמל: 1700-50-50-54