קרינה – מתנה או סכנה?

מהי קרינה?
קרינה היא אנרגיה הנעה בגלים או בצורת חלקיקים, ישנם סוגים שונים של קרינה וכל אחד מהם פולט אנרגיה שונה, מסוכנת יותר או פחות לאדם. מחלקים את הקרינה לארבע קטגוריות קרינה מייננת וקרינה לא מייננת וכן קרינה טבעית וקרינה מלאכותית.

בפסקאות הבאות הסבר קצר על כל סוג קרינה:
קרינה מייננת
:בעלת אנרגיה גבוהה החזקה עד כדי כך שהיא מסוגלת לגרום לשינויים בגופם של בני אדם ובעלי חיים ברמת התא וברמת הדנ"א. דוגמא למכשיר הפולט קרינה מייננת הוא מכשיר הרנטגן הפולט קרינת רנטגן בזמן צילומים.

קרינה בלתי מייננת: בעלת רמת אנרגיה נמוכה ולכן חשיפה רגעית אליה אינה מסכנת אך בחשיפה מתמשכת – גם היא יכולה להסב נזק לאדם ולסביבה. דוגמאות למכשירים הפולטים קרינה בלתי מייננת הם מכשירי מיקרוגל, טלפונים סלולארי, מתקני חשמל ותנורים.

קרינה טבעית: אחוז הקרינה הגבוה שמקורו בטבע ובכדור הארץ: ממקורות מים, אוויר ומזונות מסוימים וכן ממערכת הכוכבים והשמש. האדם נחשף לקרינה טבעית לאורך כל שעות היום והלילה, בכל עונות השנה, מהרגע בו נולד לאורך חייו. נזקי קרינה זו אינם חמורים (וההוכחה היא המשך קיומו של המין האנושי) אך סוג מסוים של קרינה טבעית נקבע כמסוכן ואף נדרשות פעולות הגנה בפניו הכוונה היא כמובן לקרינת השמש.

קרינה מלאכותית: פחות מעשרים אחוז מרמת הקרינה אליה אנו נחשפים היא מלאכותית מעשה ידי אדם. קרינה זו מגיעה מרשת החשמל, רשת הטלפונים הסלולאריים, רשתות הטלוויזיה והרדיו, תנורי מיקרוגל ואפילו מסנני מזגן. האנרגיה הנפלטת מסוג קרינה זה אומנם נמוכה – אך אנו מקיפים את עצמנו בעוד ועוד מקורות קרינה ובכך מגדילים את אחוז החשיפה ואיתו את הסכנה לבריאותנו.

קרינה- מתנה או סכנה?
הקרינה מסוגלת להטיב עם האדם והצומח אך יכולה גם להרע לו במידה ואחוז ומשך החשיפה לקרינה גבוהים ונטולי אמצעי הגנה. על סכנות החשיפה השונות במאמר "מדוע קרינה מסוכנת?".

×
דילוג לתוכן