מהו פרומאלדהיד

 

פורמלדהיד הינו חומר כימי הנפוץ בשימושים שונים: לייצור קצף לבידוד בניינים, בתעשיית הצבעים, בתעשיית הדבקים, במוצרי פלסטיק, נייר, טקסטיל, מטליות לחות ועוד. בשימוש ביתי הוא נפוץ במיוחד בפורמלין המשמש לחיטוי ומכיל כ- 37%- 50% פורמלדהיד . חומר זה הוא לעתים גם תוצר לוואי של שריפה ותהליכים טבעיים אחרים ולכן עלול להימצא בסביבה חיצונית ופנים- מבנית גם כן.

המקור העיקרי לפורמלדהיד בתוך בתי מגורים הינו עץ דחוס, המכיל דבקים מסוג: Urea-Formaldehyde (UF).סיבי עץ דחוס מצויים בעיקר ברהיטים, פרקטים ולחות עץ דקורטיביים אך לא רק ומפתיע כמה שזה נשמע, פורמלדהיד משתחרר גם בזמן עישון טבק ונמצא כמרכיב במגבונים לתינוקות!

בעבר לא ידעו להצביע על השלכות בריאותיות עקב חשיפה לפורמלדהיד אך לאחרונה הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן קבע כי פורמלדהיד הוא חומר מסרטן והזהיר מחשיפה אליו.

מחקרים מצאו כי תגובות אנשים שנחשפו לפורמלדהיד כללו: תחושת חולי, צריבה, הפרעות שינה ואף בחילות ואסטמה. מחקר אחר בארה"ב מצא קשר בין חשיפה לפורמלדהיד לבין משקל נמוך אצל תינוקות.

תקנות שונות נחקקו בעקבות גילויים אלה שמטרתם למנוע חשיפת האוכלוסייה לחומר מסוכן זה בבתי מגורים ובמבנים ציבוריים. 

כדי לצמצם חשיפה בבתי מגורים קבע המשרד להגנת הסביבה תקן לרמה המותרת לפורמלדהיד בסביבת מגורים (0.1 חל"מ) ואומנם לא מחייב על בדיקה תקופתית, אך ממליץ זאת.

עם זאת, מאחר שמדובר בחומר מסרטן, מומלץ לצמצם את החשיפה אליו עד כמה שאפשר.

×
דילוג לתוכן